Kompostownik domowy – wszystko co musisz o nim wiedzieć
Po zakończonej budowie domu przychodzi czas, aby zająć się tworzeniem i pielęgnacją ogrodu. Każdy chce by jego ogród cieszył oko domowników i wszystkich przybyłych gości. Zachwycający ogród wymaga wiele pracy i wiąże się z powstawaniem dużych ilości resztek roślinnych. Już przed rozpoczęciem planowania ogrodu należy zastanowić się, co będziemy robić z gałęziami, opadłymi liśćmi, czy skoszoną trawą. Kompostownik ogrodowy może nam pomóc w łatwy sposób zagospodarować wszelkie resztki roślinne.
Dlaczego warto mieć kompostownik domowy?
Kompostowanie resztek organicznych do bardzo prosta czynność. Poradzi sobie z nią nawet początkujący ogrodnik. Należy poznać tylko kilka podstawowych zasad. Posiadanie kompostownika ogrodowego sprawia, że w łatwy sposób możliwe jest utrzymanie ładu i porządku w przydomowym ogródku, ale to nie wszystko. Kompostownik ogrodowy pozwala nam także nie myśleć, o konieczności wywożenia resztek roślinnych poza nasze miejsce zamieszkania.
Zalety posiadania kompostownika ogrodowego
- utrzymanie porządku w ogrodzie
- zmniejszenie ilości odpadów kuchennych
- oszczędności na wywozie śmieci
- otrzymywanie darmowego nawozu do roślin
- dbałość o środowisko naturalne
Warto pamiętać, że w oprócz ogrodowych resztek roślinnych w kompostowniku ogrodowym możemy składować także resztki kuchenne, takie jak skorupki z jaj, obierki warzyw i owoców, które stanowią dużą część naszych śmieci. Niektóre gminy przygotowały specjalne zniżki na wywóz śmieci, dla domów deklarujących posiadanie domowego kompostownika.
Nawóz wytworzony w kompostowniku to ambrozja dla naszych roślin. Po zrobieniu kompostownika domowego zyskujemy dodatkowo darmowy, w pełni ekologiczny nawóz, który jest niezwykle wartościowy i powstaje w procesie przemiany materii organicznej.
Znamy już większość zalet składowania resztek organicznych, jak więc zrobić kompostownik ogrodowy?
Kompostownik ogrodowy – dobór rozmiaru
Prace nad zrobieniem kompostownika domowego należy rozpocząć od obliczeń. Rozmiar kompostownika powinien być dobrany do wielkości ogrodu i ilości domowników. Zarówno zbyt mały jak i za duży kompostownik nie spełni swojej funkcji i nie pozwoli nam w pełni korzystać z jego zalet.
Decydując się na samodzielne wykonanie kompostownika powinniśmy zwrócić uwagę, na to by, jego wysokość wynosiła maksymalnie 120 cm, szerokość zaś 150 cm. Zachowanie takich rozmiarów stworzy możliwość swobodnego dostępu powietrza do złożonych resztek organicznych. Należy pamiętać, że jest to konieczne do prawidłowego przebiegu całego procesu kompostowania. Brak tlenu spowoduje zgnicie naszych resztek.
Specjaliści twierdzą, że idealnie dobrany kompostownik ogrodowy powinien mieć pojemność około 1 litra na metr kwadratowy ogrodu lub 1,5 litra w przypadku posiadania dużych obszarów trawnikowych.
Jeżeli zdecydujemy się do kompostownika dorzucać także domowe resztki organiczne do ogólnej pojemności kompostownika powinniśmy dodać jeszcze dodatkowe 100 – 150 litrów, w zależności od ilości osób, które zamieszkują nasze gospodarstwo domowe. Planując kompostownik domowy należy także zwrócić uwagę na roślinność w ogrodzie. Warto także podkreślić fakt, że zarówno drzewa liściaste, trawy i uprawiane warzywa i owoce przyczyniają się do tworzenia większej ilości bioodpadów.
Dobór rozmiaru, czyli na co zwrócić uwagę:
- rozmiar ogrodu
- ilość domowników
- roślinność w ogrodzie
- rozmiar trawnika
Jak zrobić kompostownik domowy?
Podczas tworzenia kompostownika ogrodowego należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Kompostownik należy zakładać podczas dodatnich temperatur. Idealnym czasem na wykonanie tych czynności jest jesień, ponieważ wtedy wytwarzamy najwięcej odpadów ogrodowych. Ważne jest by odpady układać w konkretnej, ściśle określonej kolejności, ponieważ tylko wtedy uda nam się uzyskać nawóz odpowiedniej jakości.
Kompostownik domowy – jak zrobić
- dno wyłóż gałęziami
- gałęzie przysyp ziemią
- wysyp nawóz
- wyłóż słomę
- dosypuj resztki organiczne.
Można także uzupełnić zbiornik kompostowy o środki z bakteriami probiotycznymi, które w znaczny sposób przyspieszą czas rozkładu odpadów organicznych. Świetną opcją będzie także dorzucenie do kompostownika dżdżownic znalezionych w przydomowym ogródku. Jest to najlepszy i najtańszy sposób na przyspieszenie procesu kompostowania.
Doskonałym składnikiem aktywującym procesy rozkładu będą także młode chwasty, np. pokrzywa czy rumianek pospolity.
Należy pamiętać, że kompost powinien być zawsze lekko wilgotny, dlatego podczas wysokich temperatur powinniśmy polewać go wodą.
Artykuł powstał na podstawie treści ze strony: https://kolejnyrozdzial.pl/